Øyvind Kvalnes

Se Gorillaen, 3. utgave

En dilemmafortellingEpisode 1
Bjørn har jobbet i den samme banken i tjue år, og har utviklet et stort nettverk av lokale bedriftskunder. Nå er en konkurrent i ferd med å etablere seg i regionen. Bjørn får invitasjon til jobbsamtale. Han skjønner at den andre banken er ute etter å kjøpe seg inn i nettverket hans. Burde han si ja til invitasjonen deres om en samtale, eller vil det være illojalt mot arbeidsgiveren?

Episode 2
Bjørn sier nei til invitasjonen. Den går videre til kollegaen hans Kari, som har mye av den samme bakgrunnen. Hun vet at Bjørn har sagt nei til å gå i jobbsamtale. Selv er hun nysgjerrig på hva den andre banken har å tilby. Hvis hun går i møtet, risikerer hun at Bjørn tar det ille opp, og at samarbeidet kan bli anstrengt. Burde hun følge hans eksempel?

Episode 3
Kari sier ja takk til jobbsamtalen. Hun blir svært godt mottatt av konkurrenten. Lederen der forteller at han har hørt så mye pent om henne, og at hun vil få en nøkkelrolle hos dem. Kari ser igjennom smigeren, og skjønner at det først og fremst er nettverket hennes som gjør henne attraktiv. Hun går fra samtalen med et tilbud om ny jobb, med lønn som er 150 000 kroner høyere enn den hun har i dag. Burde hun si ja til det?

Episode 4
Kari banker på døren hos sjefen sin, Finn. Hun har bestemt seg for å bruke tilbudet fra konkurrenten som et forhandlingskort for å få høyere lønn her hvor hun er. Derfor har hun bedt om et møte. Hun ønsker ikke å skifte arbeidsgiver, siden hun trives godt med kollegaene og arbeidsoppgavene. Et lønnshopp hadde dog vært kjærkomment. Derfor denne planen. Hun forteller om lønnstilbudet fra konkurrenten, og sier at hun nok kommer til å si ja til det hvis ikke lønnen jekkes opp tilsvarende her. Finn lytter til det hun har å si. Hva skal han svare?

Episode 5
Finn ber om betenkningstid. Nå har han havnet i en klemme. Han vil svært gjerne beholde Kari i banken, og unngå at konkurrenten får et fotfeste i lokalsamfunnet gjennom hennes kontakter. Samtidig vet han at Bjørn har sagt nei til å gå i jobbsamtale, av lojalitetsgrunner. Finn vurderer Bjørn til å være en mer verdifull medarbeider. Hvis han gir etter for Karis krav, vil hun sitte med en vesentlig høyere lønn enn Bjørn. Burde han påskjønne begge med lønnstillegg? Og hvor kritisk er det egentlig å beholde Kari?